perjantai 9. elokuuta 2013

Porkkanakuppikakut

Porkkanakakku on kauan ollut yksi lemppareistani, mutten vain ole ikinä itse opetellut tekemään sitä. Olen aina kuvitellut että se on jotenkin tosi vaikea ja monimutkainen tehdä. Minulla ja ystävälläni oli suunnitelmissa leipoa jotain viikko sitten ja ehdotinkin että vaikka porkkanakakkua tai banaani-mitä-vaan tai kuppikakkuja tai suklaa-mitä-vaan. Ystäväni nokkelana ehdotti sitten porkkanakuppikakkuja. (En tykkää kaikista suomeen yleistyneistä englanninkielisistä sanoista, vaikka usein käytän niitä itsekin, mutta jotenkin yhdyssanat esim. porkkana-cupcakes kuulostaa idiooteilta.)

Kummallakaan meistä ei ollut etukäteen mitään reseptiä, joten googlasin ja yhdistelin ja soveltelin hyvänkuuloisen reseptin meille. Taikinan ohjeen valitsin sillä perusteella että taikinan kehuttiin olevan parasta ikinä. Ja niinhän se oli. Piparkakkutaikinan makuista muffinitaikinaa eli nam!

Tällä ohjeella meille tuli 13 SUURTA kuppikakkua ja taikinaa jäi tarpeeksi syötäväksikin. Teimme kuppikakut siis Amerikan muffinien vuokiin.


Porkkanakuppikakut:

6 dl vehnäjauhoja
- 1½ tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- 2 tl kanelia
- 3/4 tl neilikkaa
- ½ tl suolaa

- 6-7 porkkanaa (puoli kiloa)
- 3,5 dl sokeria
- 1 dl fariinisokeria
- 4 munaa
- 1,5 dl rypsiöljyä


1. Laita uuni päälle 175 asteeseen.

2. Kuori ja raasta porkkanat pieneksi raasteeksi. 

3. Sekoita kuivat aineet keskenään. 

4. Vatkaa munat ja sokeri tasaiseksi seokseksi. 

5. Valuta öljy ohuena nauhana joukkoon ja vatkaa vielä hetki. Lisää myös fariinisokeri, jos et vatkannut sitä munien kanssa heti. 

6. Sekoita raastetut porkkanat taikinaan ja lisää myös kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi.

7. Jaa taikina muffinivuokiin, täytä vuoista 2/3. Paista uunin keksitasolla 10-15 minuuttia.

8. Anna jäähtyä ennen kuin levität tuorejuustokreemin kuppikakkujen päälle.

Jäähtymistä pihalla


Tuorejuustokuorrute:

- 300 g tuorejuustoa, huoneenlämpöistä
- n. 50 g voita, huoneenlämpöistä
- 5-7 dl tomusokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- maun mukaan sitruunamehua, ainakin 1 tl

1. Vatkaa tuorejuusto ja voi kunnolla sekaisin. (Meillä oli 400g tuorejuustoa mutta kuorrutetta jäi ihan liikaa yli eli uskon että 300g riittää, ellei jopa 200g.)

2. Lisää tomusokeria vähän kerrallaan ja vatkaile. Jos laitat kaiken kerralla, varaudu sokeripölähdykseen. Tomusokerin määrällä on muuten väliä sen verran, että jos tahdot pursottaa päälllisen niin laita enemmän mutta jos levität kuorrutteen lusikalla niin vähempi riittää.

3. Vatkaile myös vaniljasokeri ja sitruunamehu joukkoon.

4. Levitä lusikalla tai pursottimella muffinien päälle.

5. Nauti. Järkyty, kuinka suuria kuppikakut ovatkaan. Jatka nauttimista.


Kuorrute on levitetty lusikalla, mutta nätimmät kuppikakut saa varmaan pursottimen avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti